1. Home
  2. News
  3. Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα σχολεία της χώρας - Με μάσκες και χωρίς προβλήματα η προσέλευση των μαθητών

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα σχολεία της χώρας - Με μάσκες και χωρίς προβλήματα η προσέλευση των μαθητών

Πρώτο κουδούνι σήμερα για τα σχολεία της χώρας - Με μάσκες και χωρίς προβλήματα η προσέλευση των  μαθητών

«Ίσως οι όροι να έπρεπε να αλλάξουν κάπως φέτος, όμως όλοι μαζί πεισμώνουμε και επιμένουμε να ξεκινάμε με αισιοδοξία, ώστε καμία δυσκολία να μην κοστίσει σε κανέναν μας το βασικότερο αγαθό όλων: την Παιδεία». Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή της στα κοινωνικά δίκτυα η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

«Ίσως η εικόνα των φίλων μας, των δασκάλων μας σήμερα να μας ξενίζει. Όμως, ο ήχος του κουδουνιού δεν παύει να σημαίνει μία δυναμική νέα αρχή, νέους στόχους και όρεξη για δημιουργία», προσθέτει.

Η υφυπουργός αναφέρει ότι μπορεί να άργησε το φετινό πρώτο κουδούνι, «μα έπρεπε». «Το περιμέναμε πιο αποφασισμένοι, γι' αυτήν τη νέα χρονιά, από ποτέ», τονίζει και αναφέρει ότι το φετινό άνοιγμα των σχολείων μας, είναι «γεμάτο πρωτόγνωρες προκλήσεις»: «Προκλήσεις τις οποίες θα αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί μέσα στο σχολείο. Τον χώρο που αποτελεί το σπίτι μαθητών και δασκάλων, εκεί όπου τα όνειρα αποκτούν σάρκα και οστά και ξεκινά ο αγώνας κάθε ανθρώπου για μια ποιοτικότερη ζωή».

Και καταλήγει η κ. Ζαχαράκη: «Εύχομαι η νέα σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και γενναιόδωρη για όλους, σε πείσμα των καιρών! Καλή αρχή! Και στα πρωτάκια μας!».

Με μάσκες οι μαθητές στα σχολεία της Κ. Μακεδονίας

Με μάσκες και τηρώντας τα μέτρα πρόληψης για τον κορονοϊό επέστρεψαν στις σχολικές αίθουσες με τον καθιερωμένο αγιασμό οι μαθητές στην Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή Αλέξανδρο Κόπτση, ο οποίος παρέστη στον αγιασμό που τελέστηκε σε σχολεία της Καλαμαριάς «υπήρξε μόνο ένα περιστατικό γονέα που δεν ήθελε το παιδί του να φορέσει μάσκα» και «από όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης στην Κεντρική Μακεδονία η ενημέρωση που έχω είναι πως δεν υπήρξε θέμα αντιδράσεων στη χρήση της μάσκας και όλα πήγαν ομαλά» και «σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι και κάποιοι γονείς που μπορεί να αντιδρούν, θα πεισθούν με παιδαγωγικά μέτρα και σωστή ενημέρωση».

Ο κ. Κόπτσης διαβεβαίωσε ότι σε όλα τα σχολεία είχαν φτάσει οι μάσκες για τους μαθητές ενώ για την περίπτωση που θα υπήρχε κάποια καθυστέρηση στην παράδοση από την ΚΕΔΕ, είχε ληφθεί μέριμνα από τις σχολικές επιτροπές να υπάρχει απόθεμα διαθέσιμων μασκών.

Στα περισσότερα σχολεία κατέφθασαν και τα παγούρια που μοιράζονται στους μαθητές, ενώ η διανομή τους σε όλα τα παιδιά θα ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες.

Σήμερα οι μαθητές ενημερώνονται για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται ήδη από σήμερα για τη λειτουργία των εκπαιδευτικών δομών, ενώ παραλαμβάνουν τα βιβλία τους και το ωρολόγιο πρόγραμμα. Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΙΕΠ οι πρώτες μέρες θα αφιερωθούν στην κάλυψη ύλης από την περσινή χρονιά.

Στο μεταξύ ολοκληρώνεται η καταγραφή των εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευάλωτες στον κορονοϊό ομάδες και θα πρέπει να αντικατασταθούν στις φυσικές αίθουσες από συναδέλφους τους αναπληρωτές, ενώ τις επόμενες μέρες και οι μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να προσκομίσουν τα αναγκαία πιστοποιητικά, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

 

Πάτρα: «Προλάβαμε να φθάσουν οι μάσκες στα σχολεία της Πάτρας και όλα τα κτίρια ήσαν καθαρά σήμερα το πρωί» 

«Προλάβαμε να φθάσουν οι μάσκες στα σχολεία της Πάτρας και όλα τα κτίρια ήσαν καθαρά σήμερα το πρωί», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Τάκης Πετρόπουλος, με αφορμή την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος, μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ για τις διαδικασίες, «παραλάβαμε το περασμένο Σάββατο, στις 8 το βράδυ, 50.000 μάσκες και από αυτές τις 15.000 τις προωθήσαμε προς τους άλλους τέσσερις δήμους του νομού Αχαΐας, διότι εμείς είχαμε την ευθύνη της διανομής» και πρόσθεσε: «Το δύσκολο για εμάς ήταν να μοιραστούν χθες Κυριακή 35.000 μάσκες σε όλα τα σχολεία της πόλης.

Τελικά, η διανομή ολοκληρώθηκε με επιτυχία μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, αφού ήταν προετοιμασμένος ο μηχανισμός της αντιδημαρχίας Παιδείας. Συγκεκριμένα μέχρι τις 2 το μεσημέρι της Κυριακής το 90% των σχολείων είχε πάρει τις μάσκες και σήμερα από τις 7.30 το πρωί είχαμε οργανώσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο και οι μάσκες πήγαν σε όσα σχολεία δεν είχαν φθάσει μέχρι χθες». Ακόμη, σχετικά με τη διαδικασία διανομής των μασκών, ο Τάκης Πετρόπουλος τόνισε ότι «δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες από τους διευθυντές των σχολείων». 

Όσον αφορά σην καθαριότητα των σχολείων της Πάτρας, ο αντιδήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «υπάρχουν κάποιες ελλείψεις σε καθαρίστριες, για αυτό και επιστρατεύσαμε 10 εργαζόμενους από άλλη υπηρεσία γενικών καθηκόντων, οι οποίοι αυτή τη στιγμή εκπαιδεύονται, για να πάνε στα σχολεία και να καλύψουν προσωρινά τα κενά, μέχρι αυτά να καλυφθούν από το αρμόδιο υπουργείο».

Επεσήμανε, ακόμα, ότι «όσες καθαρίστριες μάς διέθεσαν, ήσαν έγκαιρα στα σχολεία, ώστε να είναι καθαρά πριν μπουν μέσα οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί» Πρόσθεσε ότι «ο δήμος χρειάζεται ακόμα 10 με 15 καθαριστές για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα», λέγοντας ότι «είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση για την επίλυση του προβλήματος»

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο δήμος Πατρέων «ευχαριστεί τους εργαζόμενους της αντιδημαρχίας Παιδείας και τους εθελοντές που με αυταπάρνηση εργάστηκαν το Σαββατοκύριακο για να γίνει κατορθωτό να προμηθευτούν μάσκες οι μαθητές όλων των σχολείων της πόλης».

Επίσης, ο δήμος ευχαριστεί τους διευθυντές των σχολείων «για την άμεση ανταπόκρισή τους και την παρουσία τους στον χώρο του Παμπελοποννησιακού σταδίου, προκειμένου να παραλάβουν έγκαιρα τις μάσκες».

Ακόμη, σύμφωνα με τον δήμο, «σήμερα το πρωί εργαζόμενοι με οχήματα παραδίδουν υλικό στα σχολεία, όπου δεν έγινε κατορθωτό να γίνει η παραλαβή την Κυριακή». Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «για μια ακόμη φορά η δημοτική αρχή αντιμετώπισε έγκαιρα ένα πρόβλημα που προκάλεσε η ολιγωρία της κυβέρνησης, διότι για εμάς, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις, η ασφαλής λειτουργία των σχολείων δεν είναι "κόστος", αλλά προτεραιότητα».

Κανονικά το πρώτο σχολικό κουδούνι και στο Ηράκλειο

Δίχως προβλήματα ξεκίνησε η σχολική χρονιά για τους μαθητές και στο Ηράκλειο. Το σχολικό κουδούνι χτύπησε για πρώτη φορά φέτος και οι 19.530 μαθητές των δημοτικών σχολείων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και 3.300 μαθητές νηπιαγωγείων επέστρεψαν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές, δείχνοντας σε μεγάλο βαθμό έτοιμοι να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα, που επιβάλει η τήρηση των κανόνων για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊου. Μεταξύ αυτών και τα 3.056 «πρωτάκια» του δημοτικού.

«Όλα τα παιδιά έφτασαν στα σχολεία τους φορώντας τις μάσκες τους και δεν υπήρξε καμία αναφορά για πρόβλημα σε κάποιο από τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης.

Οι μαθητές ακολούθησαν τις οδηγίες των δασκάλων και διευθυντών τους και ως προς την ανάγκη τήρησης αποστάσεων, ενώ στην συντριπτική πλειοψηφία τους, οι γονείς παρέμειναν εκτός των σχολείων κατά τη διάρκεια του αγιασμού.

«Η σχολική χρονιά, που ευχόμαστε να κυλήσει ομαλά και μέσα στη διάρκειά της να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση της πανδημίας, μας βρίσκει έτοιμους να ανταποκριθούμε στις ανάγκες. Η διαδικασία τοποθέτησης εκπαιδευτικών ακόμη και στα ολιγοθέσια σχολεία έχει ολοκληρωθεί, ενώ αυτό που μένει να δούμε μέσα στις επόμενες ημέρες είναι η ομαλοποίηση λειτουργίας των ολοήμερων τμημάτων» διευκρίνισε ο κ. Μπελαδάκης.

Μοναδική εξαίρεση από το πρώτο σχολικό κουδούνι, αποτελούν τα οκτώ παραρτήματα νηπιαγωγείων, για τα οποία ο Δήμος αποφάσισε αναστολή λειτουργίας, μέχρις ότου φτάσει ο εξοπλισμός των αιθουσών που χρειάζεται για να ξεκινήσουν την λειτουργία τους.

«Γίνεται προσπάθεια, ο εξοπλισμός αυτός να φτάσει από τις «Κτιριακές Υποδομές» ακόμη και μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα» συμπλήρωσε ο κ. Μπελαδάκης.

Το ίδιο θετικό κλίμα, επικράτησε και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Οι 18.965 μαθητές γυμνασίων και λυκείων στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου επέστρεψαν στα σχολεία τους, προσπαθώντας να τηρήσουν τα μέτρα που διαμορφώνουν τη νέα πραγματικότητα στα σχολεία.

«Είμαστε μέχρι αυτή την ώρα πολύ ικανοποιημένοι. Οι μαθητές φάνηκε στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ότι έχουν αντιληφθεί την σπουδαιότητα της κατάστασης και η αλήθεια είναι ότι προσπάθησαν να είναι ευθυγραμμισμένοι με τα μέτρα και σε ότι αφορά τη χρήση μάσκας και σε ότι έχει να κάνει με τις αποστάσεις» είπε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Ιωάννης Καραγιαννίδης.

Βασ. Διγαλάκης: Το σχολείο καλείται να δώσει και ένα μάθημα ζωής, υπευθυνότητας και προσαρμογής στις δυσκολίες

«Σε αυτό το νέο ξεκίνημα, με τις μαθήτριες και τους μαθητές να επιστρέφουν, υπό νέες συνθήκες, στον φυσικό τους χώρο, τις σχολικές αίθουσες, το σχολείο, πέραν της πολύπλευρης μόρφωσης, καλείται να δώσει, παράλληλα, κι ένα μάθημα ζωής, υπευθυνότητας και προσαρμογής στις δυσκολίες. Η υγειονομική πρόληψη και ασφάλεια απαιτεί ακόμα μεγαλύτερα αποθέματα υπομονής, αντοχής και αυτοπειθαρχίας για όλους: μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς». Αυτό τονίζει στο μήνυμά του για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης.

Αναφέρει ότι η Πολιτεία έχει λάβει «τα καλύτερα δυνατά μέτρα προστασίας», ώστε να επιτευχθεί «η ομαλή και ασφαλής διεξαγωγή των μαθημάτων και να αποφευχθεί η διασπορά της νόσου».

«Στις μαθήτριες και τους μαθητές εύχομαι να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία που τους δίνει το σχολείο για να καλλιεργήσουν το μυαλό και την ψυχή τους. Στους εκπαιδευτικούς, που είναι στυλοβάτες αυτής της προσπάθειας, εύχομαι καλή επιτυχία στο εκπαιδευτικό και παιδευτικό τους έργο. Καλή δύναμη και στους γονείς, που αποτελούν στήριγμα και υπόδειγμα για τα παιδιά τους», προσθέτει ο κ. Διγαλάκης.

«Με ομαδική δουλειά, υπευθυνότητα και ορθολογισμό θα κερδίσουμε το διττό στοίχημα της μάθησης και της ασφάλειας», καταλήγει ο υφυπουργός στο μήνυμά του.

Κ. Σακελλαροπούλου προς τους μαθητές: Φορώντας τη μάσκα δείχνετε ότι αποτελείτε υπεύθυνα μέλη της κοινότητας

Στον αγιασμό της έναρξης του σχολικού έτους στο ακριτικό Καστελόριζο παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σήμερα το πρωί, αφού προηγουμένως παρέστη στη δοξολογία της εορτής της Υψώσεως Του Τιμίου Σταυρού στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας απευθυνόμενη στους εξήντα μαθητές του νηπιαγωγείου, Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Λυκείου του Καστελορίζου,  ευχήθηκε καλή σχολική σχολική χρονιά επισημαίνοντας τη σπουδαιότητα της εκπαίδευσης, ενώ έκανε ειδική αναφορά στα νέα δεδομένα που ισχύουν φέτος σε ότι αφορά την χρήση προστατευτικής μάσκας και των άλλων μέτρων ασφαλείας για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Είναι δύσκολο, αλλά θα πρέπει να το εφαρμόσουμε όλοι και να το συνηθίσουμε, είπε απευθυνόμενη στους μαθητές η κ. Σακελλαροπούλου, η οποία μετά το πέρας του αγιασμού, ξεναγήθηκε στους χώρους του σχολείου από τους εκπαιδευτικούς και από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο.

Ακολουθεί το μήνυμα της Προέδρου της Δημοκρατίας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς:

«Αγαπητά μου παιδιά,

Ανοίγεται μπροστά σας μια καινούργια σχολική χρονιά γεμάτη υποσχέσεις: να μάθετε καινούρια πράγματα, να διευρύνετε τους ορίζοντές σας, να γνωρίσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Δεν είναι όμως μια χρονιά σαν τις προηγούμενες. Φέτος, εκτός από τα τετράδια και τα βιβλία σας θα πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας ένα καινούργιο εξάρτημα: τη μάσκα. Σαν σκέψη μπορεί να μη σας φαίνεται ευχάριστη, στην πορεία όμως θα διαπιστώσετε ότι με τη συνεχή χρήση θα ξεχάσετε την παρουσία της. Θα γίνει μια συνήθεια. Κάτι όπως τα γυαλιά, για εμάς τους μύωπες.

Φορώντας την και τηρώντας τους κανόνες προστασίας, δεν διασφαλίζετε μόνο την υγεία σας, την υγεία των φίλων, των δασκάλων σας, των γονιών σας, της γιαγιάς και του παππού σας. Κάνετε κάτι πιο σημαντικό: δείχνετε ότι αποτελείτε υπεύθυνα μέλη της κοινότητας, ότι ενδιαφέρεστε για τον διπλανό σας, ότι συνειδητοποιείτε πως η ατομική μας ευτυχία εξαρτάται απόλυτα από την ευτυχία του συνόλου.

Αγαπητά μου παιδιά,

Διαβαίνοντας σήμερα το πρωί την πόρτα του σχολείου σας, διψάτε να μάθετε. Έχετε ερωτήματα και ζητάτε απαντήσεις. Είναι μια ανάγκη, από την οποία δεν πρέπει να παραιτηθείτε ποτέ. Αυτή η περιέργεια θα σας βοηθήσει να αναπτυχθείτε πνευματικά, να πλουτίσετε την κατανόηση και την ευαισθησία σας, να αποκτήσετε αυστηρά κριτήρια κι έτσι να διακρίνετε το σωστό από το λάθος, το δίκαιο από το άδικο, την αλήθεια από το ψέμα. Σας εύχομαι ολόψυχα καλό ξεκίνημα στο πιο όμορφο ταξίδι της ζωής του ανθρώπου, το ταξίδι προς τη γνώση. Καλή χρονιά!»

ΑΠΕ - ΜΠΕ

© 2020 - Livemedia. All Rights Reserved