1. Home
  2. News
  3. Ηλίας Γκάρλας: Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες ...

Ηλίας Γκάρλας: Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες ...

Ηλίας Γκάρλας: Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες ...
Ηλίας Γκάρλας: Οι 12 άθλοι του μπαμπά και άλλες περιπέτειες

«Ένοχος», απεκρίθη το Ηλιοδικείο και αποφάσισε την ποινή του μπαμπά: «Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή. Θέλει 12 άθλους μεταμέλειας να κάνει ο μπαμπάς, για να βγει ο ήλιος απ' την προσωπική του φυλακή». Και ο μπαμπάς σκορπίστηκε στα ύστερα του κόσμου για να φέρει σε πέρας την αποστολή, για να φέρει πίσω τον ήλιο, για να φέρει πίσω τα χαμόγελα, για να φέρει το φέρι που θα τους πέρναγε απέναντι, ώστε να γυρίσουν οικογενειακώς σπίτι τους και να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά σχολείο να φέρουνε καλούς βαθμούς. Μια νύχτα που δεν έλειπε κανένας απ' το σπίτι μια σκέψη τρύπωσε. Και έκανε γονείς και παιδιά να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συν-δημιουργήσουν... οικογενειακά. Έμπνευση, συνεργασία, συγγραφή γονιών και παιδιών από κοινού -για πρώτη φορά στο βόρειο ημισφαίριο της γης- με αποτέλεσμα κάτι φανταστικό, με παιδικές ζωγραφιές, αφτιασίδωτες ιδέες, αφιλτράριστη ροή ανάμεσα στις όχθες του ποταμού, ο οποίος ποτίζει την εύφορη γη της εκπαίδευσης και φέρνει πάντα πλούτο. Διδάγματα, παραδείγματα, αξίες με το πενάκι των μικρών κι ένα χεράκι των μεγάλων. Μόλις κυκλοφόρησε το βιβλίο σας «ΟΙ 12 ΑΘΛΟΙ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΑ κι άλλες περιπέτειες», εκδόσεις Κάκτος.

-Οι ζωγραφιές γέννησαν την ιστορία;
Ήταν μια μαγική στιγμή. Η αρχή έγινε με κάποιες ζωγραφιές των παιδιών οι οποίες αυθόρμητα γέννησαν ιστορίες. Και οι ιστορίες έφεραν νέες ζωγραφιές. Ήταν σαν να μας ζήτησε το βιβλίο να το δημιουργήσουμε. Το ξεφυλλίσαμε μεμιάς στο μυαλό μας. Όλοι μαζί ανακατέψαμε ιδέες, συναισθήματα, αλήθειες. Και ξεπήδησαν ήρωες, κι άλλες ιστορίες κι άλλες ζωγραφιές. Το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι γονείς και παιδιά ήρθαμε πολύ κοντά. Θα είναι ένα παντοτινό σύμβολο ενότητας. Οι μεγάλοι γίναμε μικροί και οι μικροί μεγάλοι, γιατί όλοι είχαν ισότιμο ρόλο στη δημιουργία. Χωρίς να κρίνει ο ένας τον άλλον, με ελευθερία ιδεών και απόψεων. Γι’ αυτό νομίζω ότι κουβαλάει στις σελίδες του ένα ατόφιο συναίσθημα ερχόμενο κατευθείαν απ΄ τη χώρα της αθωότητας για να μας θυμίζει ότι: «το παιδί είναι ο πατέρας του ανθρώπου».

-Πόσο δύσκολο εγχείρημα είναι να συνεργαστούν μικροί μεγάλοι για την συγγραφή ενός βιβλίου;
Είναι ένας άθλος. Ίσως για αυτό εμφανίζεται πρώτη φορά στα εκδοτικά δρώμενα ένα βιβλίο συν-δημιουργία παιδιών και γονιών. Ίσως βέβαια να είμαστε και οι πρώτοι που το σκεφτήκαμε. Ανοίγει μια νέα κατηγορία διότι μέχρι σήμερα ξέραμε βιβλία γραμμένα για παιδιά ή με θέμα τα παιδιά, τα οποία έχουν δημιουργήσει αποκλειστικά «μεγάλοι». Είναι ένα «χειροποίητο» βιβλίο φτιαγμένο από μικρούς και μεγάλους… για όλους. Όχι αυστηρά παιδικό ή εφηβικό αλλά για κάθε ηλικία. Η δημιουργία του ήταν ένα απολαυστικό ταξίδι αναψυχής, ελπίζω και η ανάγνωση του. Θα ήθελα να ενθαρρύνω όλους τους γονείς να δημιουργούν μαζί με τα παιδιά τους σε κάθε ευκαιρία. Είναι πλούτος. Οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Αρκεί να είναι παρόντες στη στιγμή. Μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλοι την ιδέα μας και να φτιαχτούν κι άλλα τέτοια βιβλία. Οι εκδόσεις Κάκτος μας το έκαναν εύκολο διότι αγκάλιασαν την ιδέα από την πρώτη στιγμή.

-Το Ηλιοδικείο;
Υπάρχει αυτή καθαυτή η ιδέα της από κοινού δημιουργίας γονιών και παιδιών. Αυτό από μόνο του έχει μια μοναδική πρωτοτυπία. Και είναι μια μόνιμη ιδέα, διότι στο μέλλον θα το ξανακάνουμε με το επόμενο βιβλίο μας «Οι 12 άθλοι της μαμάς». Από εκεί και πέρα υπάρχει καθαυτή η ιδέα της ιστορίας. Ο μπαμπάς κάνει ένα σφάλμα το οποίο επηρεάζει όλο τον πλανήτη. Προσβάλει τον ήλιο και εκείνος θυμώνει και κρύβεται. Το Ηλιοδικείο καταδικάζει τον μπαμπά σε 12 άθλους μεταμέλειας για να βγει ο ήλιος απ’ την προσωπική του φυλακή. Και ο μπαμπάς σκορπίζεται στα ύστερα του κόσμου για να φέρει σε πέρας την αποστολή, για να φέρει πίσω τον ήλιο, για να φέρει πίσω τα χαμόγελα, για να φέρει το φέρι που θα τους πέρναγε απέναντι, ώστε να γυρίσουν οικογενειακώς σπίτι τους και να μπορέσουν να πάνε τα παιδιά σχολείο να φέρουνε καλούς βαθμούς. Πείτε το φανταστικό παραμύθι με σπονδυλωτή δομή όπως η αξεπέραστη ιστορία του Ηρακλή ή απλά ονειρολυρικό παραμυθιστόρημα. Το βιβλίο ολοκληρώνεται με το κεφάλαιο «άλλες περιπέτειες» όπου εκεί παιδικές ζωγραφιές με πολύ έντονο χαρακτήρα, εμπνέουν και ζευγαρώνουν με πεζόμορφα ποίηματα.

-Το βιβλίο κερδίζει με την σχεδιαστική καλαισθησία του αλλά και ως πρωτότυπη ιδέα δημιουργίας. Περιέχει και μηνύματα που θέλετε να περάσετε στους αναγνώστες;
Το βιβλίο υμνεί την ισότητα φυλών και φύλων, εγκωμιάζει την διαφορετικότητα, χαμογελάει τρυφερά στην πατρότητα. Αν κάποιος το διαβάσει με την καρδιά του και αφήσει τον εαυτό του ανοιχτό θα συναντηθεί με πολλά μηνύματα και αξίες της ζωής: αυτοσεβασμός, ελευθερία, αισιοδοξία, δικαιοσύνη, τιμιότητα, οικολογία, ανεκτικότητα, αυτοκριτική, πρωτοβουλία, ειρήνη, διάλογος, συνεργασία, συμπόνια, καλοσύνη, ευαισθησία, απλότητα, ευγένεια, γενναιοδωρία, αγάπη, φιλία, χαρά. Κυρίως χαρά γιατί είναι αυτή που κινεί τους δείκτες του μεγάλου ρολογιού του κόσμου.
more...
© 2020 - Livemedia. All Rights Reserved