1. Home
  2. News
  3. Γεράσιμος Ρηγάτος: «Χρόνιο νόσημα ο Καρκίνος του Μαστού» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ...

Γεράσιμος Ρηγάτος: «Χρόνιο νόσημα ο Καρκίνος του Μαστού» ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ...

Γεράσιμος Ρηγάτος: «Χρόνιο νόσημα ο Καρκίνος του Μαστού»  ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ...
Γεράσιμος Ρηγάτος: «Χρόνιο νόσημα ο Καρκίνος του Μαστού»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ


Από το «σύγχρονο κοινωνικό εορτολόγιο», τις παγκόσμιες ημέρες τις αφιερωμένες σε ένα σύγχρονο θέμα, επισημαίνουμε την «Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού», τις 25 Οκτωβρίου. Η αφιέρωση της ημέρας στο θέμα αυτό και εύστοχη είναι και σκόπιμη. Γιατί το νόσημα και συχνό είναι και αντιμετωπίζεται με επιτυχία, ενώ επιπλέον συνδέεται με προφανή αισθητική και συμβολική φόρτιση.
Συζητάμε για τον καρκίνο του μαστού με τον επικουρο Καθηγητή, γιατρό Γεράσιμο Ρηγάτο, που εργάστηκε επί δεκαετίες στο Αντικαρκινικό Νοσοκομείο «Ο Άγιος Σάββας», ενώ ασχολήθηκε ιδιαιτέρως και με τις ψυχοσωματικές και κοινωνικές πλευρές του νοσήματος.

-Συχνό νόσημα;

Είναι πράγματι από τα συχνά νοσήματα. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται 1.670.000 περιπτώσεις ενώ στην Ελλάδα έχουμε περί τις 1500 νέες περιπτώσεις ετησίως. Καθώς μάλιστα για τον καρκίνο του μαστού διαθέτουμε αποτελεσματικές θεραπείες και οι ασθενείς έχουν μακρά και ποιοτική επιβίωση, ο συνολικός αριθμός ασθενών και τέως ασθενών είναι μεγάλος.

-Από τι προκαλείται;

Η αιτιολογία δεν είναι ευθεία λογική αιτίου-αιτιατού, όπως τα μικροβιακά και άλλα νοσήματα. Εδώ εμπλέκονται, κάποτε αθροιστικά, διάφοροι παράγοντες: Αναφέρουμε ενδεικτικά την ηλικία (80% των περιπτώσεων εμφανίζεται μετά τα 50), το οικογενειακό ιστορικό, την μακροχρόνια λήψη ορμονών, την έκθεση σε ακτινοβολίες, ενώ σε κάποιο ποσοστό υπάρχει γενετική προδιάθεση.

-Και πώς αντιμετωπίζεται;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι, που θα τους αναφέρουμε συνοπτικά, αλλά καθοριστικής σημασίας είναι η πρώιμη διάγνωση. Για την τελευταία σε διάφορες χρονικές περιόδους έχουν αναφερθεί η αυτοεξέταση και η εξέταση από γιατρό, κατά προτίμηση ειδικό. Η μαστογραφία που έχει συμβάλλει εξαιρετικά στην πρώιμη διάγνωση αποτελεί την πιο αξιόπιστη συμβολή. Έτσι έγκαιρα μπορεί η ασθενής να προχωρήσει στην χειρουργική επέμβαση καθώς μάλιστα οι παλαιές ακρωτηριαστικές επεμβάσεις έχουν καταργηθεί, οι δε εφαρμοζόμενες τώρα χειρουργικές πρακτικές είναι περιορισμένες ενώ συχνά συνδυάζονται με πλαστική αποκατάσταση, ταυτόχρονα ή ετεροχρονισμένα. Οι γιατροί με βάση τα εγχειρητικά ευρήματα και τη βιοψία θα καθορίσουν την τυχόν αναγκαία συμπληρωματική αγωγή με ορμονοθεραπεία ή άλλες φαρμακευτικές θεραπείες καθώς και το ενδεχόμενο ακτινοθεραπείας.

-Ιστορική αναδρομή;

Ο πατέρας της Ιστορίας Ηρόδοτος (484-426 π.Χ) αναφέρει τον καρκίνο του μαστού από τον οποίο έπασχε η Άτοσσα, μητέρα του βασιλιά των Περσών Δαρείου και από τον οποίο τη θεράπευσε ο Έλληνας γιατρός Δημοκήδης. Το επίτευγμα αυτό του αρχαίου γιατρού είχε ως συνέπεια να γίνει περιζήτητος και οι αμοιβές του να γίνουν εξαιρετικά υψηλές. Γράφουν δε γι’ αυτή την επιτυχή θεραπεία εκτός από τον Ηρόδοτο και οι συγγραφείς Αθήναιος, Αιλιανός, Ιάμβλιχος και Πλίνιος. Στην ακριβή αναφορά του Ηροδότου διαβάζουμε ότι «στο μαστό της Άτοσσας, θυγατέρας του Κύρου και γυναίκας του Δαρείου φύτρωσε ένα ογκίδιο και μετά αυτό έσπασε και εξελκώθηκε στο μπροστινό θωρακικό τοίχωμα. Κι όσο χρόνο το ογκίδιο ήταν μικρό (η Άτοσσα) το έκρυβε και επειδή ντρεπόταν δεν το έλεγε σε κανένα…». Μια κατάσταση που επί αιώνες αποτελούσε σταθερή στάση και που ευτυχώς τώρα άλλαξε.

-Ο Ιπποκράτης;

Ο πατέρας της Ιατρικής εκτός από τους καρκίνους των άλλων οργάνων σε γυναίκες και άνδρες κάνει ιδιαίτερη μνεία σε περιπτώσεις καρκίνου του μαστού. Στο βιβλίο των Επιδημιών το Πέμπτον γράφει ότι σε μια γυναίκα στα Άβδηρα βγήκε καρκίνος στο στήθος, από τη θηλή έβγαινε έκκριση αιμορραγική… Προφανώς ήταν μια προχωρημένη περίπτωση και γι’ αυτό δύσκολο να αντιμετωπισθεί εκείνα τα χρόνια.

-Τους αιώνες που ακολούθησαν;

Για πολλούς από τους μετέπειτα αιώνες η αντιμετώπιση του νοσήματος ήταν δύσκολη έως αδύνατη, με τη χρήση βάρβαρων και επώδυνων τεχνικών αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όπως τεκμηριώνεται από ευρωπαϊκές κυρίως πηγές ως και τον 18ο-19ο αιώνα.

-Το μέλλον;

Είναι ιδιαιτέρως ευοίωνο. Ήδη ο καρκίνος του μαστου με τις προόδους που έχουν συντελεσθεί αποτελεί ένα χρόνιο νόσημα, με μακρά προοπτική ζωής σε άριστη κατάσταση. Μια διαβίωση που θα εγγυάται όχι μόνο την μακρά επιβίωση αλλά και την ποιότητα μιας ζωής παραγωγικής, με ισότιμη συμμετοχή σε κάθε εκδήλωση της καθημερινότητας.
more...
© 2020 - Livemedia. All Rights Reserved